Voiko musiikkia harrastaa myös pienellä budjetilla?

Home / Musiikki harrastuksena / Voiko musiikkia harrastaa myös pienellä budjetilla?

Voiko musiikkia harrastaa myös pienellä budjetilla?

Instrumenttien ja varsinkin keräilysoitinten hinnat saattavat hirvittää aloittelevaa musiikin harrastajaa. Esimerkiksi Elvis Presleyn vanha kitara myytiin 334 000 dollarilla, mikä vastasi kaupantekohetkellä noin 297 000 euron kauppahintaa. Sekään ei kuitenkaan vielä ollut läheskään kallein myyty kitara, sillä kitaroita on myyty jopa lähes 3 miljoonan dollarin hintaan. Musiikkia voi kuitenkin harrastaa pienelläkin budjetilla. Kerromme tässä artikkelissa vinkkejä pienen budjetin musiikkiharrastukseen.

Tarkista kansanopistojen tarjonta

Kansanopistojen musiikkialan opinnot ovat usein huokeita, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö ne voisi olla laadukkaita. Osaan opinnoista voi osallistua myös ilman omaa soitinta. Toki ilman omaa soitinta ei voi harjoitella kotona, mutta ainakin myös siten pääsee alkuun ennen oman soittimen hankkimista.

Esimerkiksi Helsingissä sijaitsevassa HEO Kansanopistossa voi opiskella laulajan tai lauluntekijän opintolinjalla. Laajasalon opistossa Helsingissä on tarjolla laulun opintolinja, jossa on mahdollista kehittää omaa laulu- ja esiintymistaitoa. Linjalla harjoitellaan esimerkiksi monipuolista laulutekniikkaa ja tutustutaan erilaisiin musiikkityyleihin. Ellei näin opintomainen musiikin harrastaminen kiinnosta, löytyy kansanopistoista myös harrastusmaisempia vaihtoehtoja. Läheisen kansanopiston tarjontaan kannattaakin tutustua avoimin mielin, ja mukaan kannattaa ilmoittautua rohkeasti.

Tutustu kirjastojen bändikerhoihin ja treenitiloihin

Jos musiikista kiinnostunut harrastaja on lapsi tai nuori, kannattaa tutustua kirjastojen tarjoamiin bändikerhoihin. Mukaan toimintaan voi päästä täysin ilmaiseksi, ja toimintaa on tarjolla eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Kannattaa tutustua myös kerhojen lähtötasoon, joka saattaa vaihdella. Osassa kerhoista ei vaadita minkäänlaista osaamista etukäteen, vaan soittoharjoittelun voi aloittaa täysin nollatasolta.

Esimerkiksi Entressen kirjastossa pääkaupunkiseudulla toimi vuoden 2018 toukokuussa 9-13-vuotiaille lapsille ja nuorille suunnattu bändikerho, jossa kokeiltiin ja soitettiin eri instrumentteja. Kerhoon osallistuminen ei vaatinut aiempaa soittokokemusta tai osaamista.

Seinäjoen kirjastossa puolestaan on Pommariksi nimetty soittohuone. Treenitilat on laitettu pystyyn entiseen väestönsuojaan, ja niissä pääsee kokeilemaan monia soittimia. Pommarissa on mahdollista järjestää esimerkiksi lapsille tai nuorille suunnattuja bändikerhoja. Pommarista löytyy esimerkiksi kitaroita, rummut, basso sekä vahvistimet ja kosketinsoittimia. Lisäksi siellä on erillinen studionurkkaus, jossa pääsee kokeilemaan äänittämistä, miksaamista ja musiikintekoa. Pommari on hyvä esimerkki siitä, kuinka musiikkia voi harrastaa maksutta ja jopa ilman omia instrumentteja.

booster