Onko musiikki ollut lähellä sydäntäsi jo pitkään? Oletko ehkä haaveillut tekeväsi itse musiikkia? Kannattaako alkaa tekemään kappaleita ihan yksin, vai perustaisiko bändin kavereiden kanssa? Kerromme tässä artikkelissa tarkemmin, mitä kannattaa huomioida jos muusikon ura kiinnostaa. Lue siis parhaat vinkit, ja ehkä sinusta tulee seuraava musiikkimaailman supertähti.
Kappaleiden teko
Jos olet harrastanut musiikkia jo pidemmän aikaa, sinulla voi ehkä löytyä pöytälaatikostasi jo sanoituksia. Monet artistit kirjoittavat ja laulavat omasta elämästä, koska niistä saa hyvin aiheita ja kappaleet koskettavat eri tavalla. Kannattaakin miettiä, onko elämässäsi tapahtunut jotain asioita, joista haluaisit laulaa? Ehkä lapsen syntymä on muuttanut sinua merkittävästi, tai ehkä olet käynyt läpi pitkän avioeroprosessin. Tällaisten tapahtumien tunnot voi hyvin purkaa laulun sanoiksi ja kertoa maailmalle. Monet esiintyjät myös tekevät kappaleita kokemistaan asioista, esimerkiksi reissuilla maailmalla. Mitä on koettu ja mitä on nähty.
Jos et kuitenkaan halua laulaa omasta elämästäsi, voit toki tehdä kappaleita muistakin aiheista. Mieti kuitenkin tarkkaan millaisista asioista haluat yleisölle laulaa, ehkä sämpylän tilaaminen lähikuppilassa ei välttämättä ole se kiinnostavin aihe. Toki siitäkin on lauluja varmasti tehty, joten mahdollisuuksia on monia.
Jos haluat alkaa tekemään kappaleita ja esiintymään, kannattaa miettiä, onko sinulla myös joku soitin mitä osaat soittaa? Moni laulaja osaa soittaa kitaraa, koska sillä on hyvä säestää omaa laulua. Jos et kuitenkaan omaa soittotaitoja, voi olla aihetta kerätä bändin kasaan.
Monet tekevät myös nykyään koneellista musiikkia, johon ei tarvita varsinaista bändiä ollenkaan. Monet DJ:t ovat maailmalla supersuosittuja ja he keräävät valtavia yleisöjä keikoillaan. Kappaleita voi tehdä omalla tietokoneellaan, esimerkiksi macbook pro käy tähän tarkoitukseen oikein hyvin. Esimerkiksi jo edesmennyt Avicii oli hyvä esimerkki tällaisesta esiintyjästä. Hän ei osannut soittaa mitään varsinaista soitinta, mutta pystyi tekemään mahtavia hittikappaleita omalla tietokoneellaan. Muita tunnettuja konemusiikin tähtiä, ovat muun muassa David Guetta, Tiesto, Martin Garrix ja Calvin Harris.
Bändin soittimet
Jos kuitenkin päätät perustaa perinteisen bändin, voi tulee eteen tilanne jossa tarvitset soittajia yhtyeeseesi. Jos soitat vaikkapa rokkia tai heviä, tarvitaan ainakin kitaristi, basisti ja rumpali. Näillä pääsee jo alkuun, mutta monet bändit käyttävät lisäksi esimerkiksi toista kitaristia, kosketinsoittajaa tai toista laulajaa. Bändin on hyvä erottua muista esiintyjistä jollain tapaa ja onkin hyvä miettiä, mikä se voisi olla. Onko se esimerkiksi kaksi erilaista laulajaa, tai lahjakas kosketinsoittaja, jonka avulla saatte 80-luvun tunnelmaa kappaleisiinne.
Monien bändin laulaja soittaa esimerkiksi kitaraa ja sen lisäksi bändissä on vielä erikseen johtava kitaristi. Rumpalina laulajia harvoin nähdään, mutta onpa näitäkin bändejä nähty vuosien varrella. Esimerkiksi Hurriganesissa Remu hoiti laulajan hommat rumpujen takaa. Kannattaa myös miettiä, että ketä pyydät bändiisi soittamaan. Jos sinulla on hyvä kaveriporukka, jotka kaikki ovat musiikin harrastajia, voit pyytää heitä mukaan bändiin. On aina vaikeampi jos haet ihan ulkopuolisia soittajia mukaan, sillä silloin ei aina voi olla varma millaisia henkilöitä saat mukaan. Esimerkiksi keikoilla ja kiertueilla voi tulla erimielisyyksiä muiden kanssa.